pollak 93cm

pollak 93cm

zondag 24 februari 2013

Taaie koude zondag..

Na het mooie resultaat van gisteren zijn we vandaag weer weg geweest. De pechdag van gister zat Daan niet lekker dus wou hij graag m'n andere kajak gebruiken. Na een uurtje zonder iets van actie kreeg Daan  de eerste aanbeet, een mooie snoek had z'n Goby te pakken, helaas loste de vis bij de kajak. Maar meteen daarna was het weer raak bij hem. Deze bleef wel hangen..
Ondanks dat het iets warmer was voelde het niet zo aan. De sneeuw maakte alles net iets vochtiger en in combinatie met de wind was het behoorlijk afzien.. De activiteit onder water was ook een stuk minder als gisteren waardoor het een taai dagje werd. 's middags had ik eindelijk een aanbeet maar de vis loste halfverwege.. Daan vangt nog een snoekje en ik krijg nog een mooie aanbeet maar die hangt niet..
Werd het afzien gisteren beloond met mooie vissen vandaag moet ik echt afzien, verkleumde handen en voeten met nul resultaat. Om een uur of 4 vind ik het wel welletjes geweest en ik stel voor om ermee te stoppen. Daan de die-hard heeft wat minder last van de kou dus we gaan nog even door.
Zonder resultaat, dus gaan we richting de helling. Op het water gaan de shadjes weer teug in de doosjes en Daan gaat het eerste eruit en ik pak m'n hengeltje waar nog een shadje aanhangt..
Nog een worpje dan.. Ik raap m'n concentratie weer bijeen en probeer het shadje bij de bodem te houden.
BAM, een doffe tik en ik haak warempel nog een vis. 't is nog een mooie vis ook die het nog even spannend maakt, de haakpunt zit in het harde gedeelte en ik weet niet hoe vast ie zit. Deze wil ik niet lossen..
Gelukkig lost ie niet en een mooie snoekbaars mag nog op de foto..


En welk shadje redde de dag? Juist! Het skeleton shadje, vandaag de roze..
de redder van de dag..
En dan stap je toch net iets anders van het water af..


zaterdag 23 februari 2013

Brrrr.. Maar wel PRrrrr!

Ok, dat het afzien werd vandaag dat wisten we. Om met een temperatuur rond het vriespunt en een straffe oostenwind in je kajakje te gaan zitten moet je een beetje gek zijn. En inderdaad dat zijn we ook, stelletje visgekken.
Dus toen we vanochtend zwaar ingepakt onze kajaks te water lieten moesten de omstandigheden wel even vastgelegd worden.
Eenmaal op het water viel het nog enigzins mee, we lagen nog redelijk beschut en met een paar lagen kleren, thermo-ondergoed en een droogpak was het best te doen. Ik begon weer werpend te vissen en Daniël verticalend. Als shadje koos ik voor de illex ammonite shad met een 7 gr loodkop. Het duurde een tijdje voor er wat actie kwam. Maar als ik het shadje parallel over het talud vis word ik getrakteerd op een keiharde beuk, Hangen! In het begin voelt het nog niet groot aan maar als er onder water iets serieus gaat protesteren en er even later een grote stekelkam verderop boven water komt. Voel ik dat er iets moois staat te gebeuren..
Dan komt ie voor de tweede keer boven maar nu naast de kajak, ik pak ze onder het kieuwdeksel, hebbes!
M'n PR snoekbaars stond nog niet zo scherp, meerdere keren 72cm maar deze ging er dan toch overheen..

75 cm en geen schubje verkeerd..

Zo, mijn dag kon al niet meer stuk.. Maar na een tijdje gooien zonder resultaat werd het tijd voor het volgende stekje. Het zwarte skeleton shadje hing nu aan de speld en als ik na een worpje het shadje heb af laten zinken en contact probeer te zoeken loop ik vast. Nee, toch niet, het zwemt namelijk.. Dit knokt wat anders, snoek.. Even later mag ik een mooie 80-er pakken, die zichzelf al voor de foto released, jammer..
Gelukkig duurt het niet lang voor ik weer een tik krijg, en weer is het hangen. En aangezien ik met m'n verticaalstokje aan het gooien ben beleef ik mooie sport aan deze 90-er.
En even later is het weer raak, weer krijg ik een beuk op dat gekke skeltonshadje. En weer is het geen kleintje, zo zie je maar dat het niet altijd groot kunstaas hoeft te zijn in de winter..
Na het onthaken en fotograferen ben ik weer op het vorige stekje beland en doe ik hier weer een paar worpjes maar er gebeurt niks. Dus maar weer snel terug..
Het ammonite shadje mag het nu weer proberen en dit levert al snel een snoekbaarsje op..
Hierna lijkt de koek een beetje op en besluit ik een saltshaker langs het kantje te gaan trollen. Dit blijkt een goeie keuze want even later mag ik snoek nummer 4 noteren..

Daniël en ik trollen samen verder langs het kantje, bij hem wil het niet lukken vandaag en even later is het weer mijn shadje dat gegrepen wordt. Ik kan er ook niks aan doen maar zo gaat het soms.
We trollen weer verder en Daan gaat voorop, toch wordt mijn shadje weer gegrepen als we langs een boom varen terwijl m'n maat er net langs is geweest..
Deze vis voelt goed, hevig protesterend komt er langzaam iets naar boven..
Een massieve negentiger die erg mooi getekend is  komt al kopschuddend aan de oppervlakte. Het shadje zit maar licht gehaakt en de snoek blijft maar kopschudden waardoor er gebeurt waar ik al bang voor was.. LOS, AAarggh..
Het was een mooi plaatje geweest maar helaas..

Hierna valt het voor mij stil. Daniël blijft volharden en krijgt eindelijk een aanbeet, schiet ie nog los ook... Het zit hem echt niet mee vandaag, hij had ook al problemen met z'n roer..
We vissen nog een paar uur door en gelukkig voor m'n maat vangt ie toch nog een snoek..
Dik verdiende troostvis..
Hierna is het echt wel welletjes geweest, ik ben deze dag een aantal keer naar de kant geweest om een paar sprintjes te trekken, goed voor de doorbloeding. Daniël niet en heeft de hele dag zonder handschoenen gevist, bikkel.. Bij mij waren ze er af gevallen..


woensdag 20 februari 2013

After-work worpje

Gisteren toen ik van het werk naar huis reed lag het stadswater er nogal uitnodigend bij, zeker met het weer van gister, balend dat ik m'n spullen niet in de auto had liggen maar gaan sporten. Vanochtend moest ik weer haasten, maar in alle haast toch maar een paar jerkbaits in de tas gehangen en een hengeltje in de wagen gelegd. Dus na het werk snel de stad in gereden en geparkeerd, ik blijf het een beetje vreemd vinden om in een parkeergarage tussen het winkelpubliek m'n laarzen aan te trekken en met een hengel de trap af te lopen..
Maar goed, ik stond snel aan de waterkant en hang een salmo sweeper in de speld. Lekker langzaam te vissen glider, leek me wel geschikt. Ik begin op een plekje waar ik vorig jaar een mooie ving, een leuk hoekje met een duikertje en een rietkraag (of wat er nog van over is). Eerste worp langs de rietkraag,
tik.. tik... tik... tik.. BAM, Hangen! Nou dat begint lekker, de snoek geeft zich vrij makkelijk over maar de werkstress is meteen verdwenen..
Lijkt verdacht veel op die van vorig jaar..

Na dit fijne begin doe ik nog veel worpjes op allerlei plekken en een keer zie ik nog een aanval vlak voor m'n voeten maar helaas blijft het bij deze ene vis.
Maar je hoort mij niet klagen..


zondag 17 februari 2013

BultrugBonusBrasem

Na het dagje Haringvliet van gisteren vandaag gekozen voor een kleiner water.
Ik had hier al een aantal mooie baarzen gevangen en daar hoopte ik stiekem een beetje op. Toen ik m'n spullen aan het uitladen was kwamen er net een stel kantvissers aan. Vriendelijke gasten en duidelijk specialisten, klein praatje gemaakt en leuk om te horen wat voor monsters er hier kunnen zwemmen.
Op het water viel het alleen wat tegen, goed toeven maar weinig activiteit. Er stond aardig wat stroming maar toch maar besloten om er tegenin te gaan, stroomopwaarts lagen nog een aantal stekken waar ik naar toe wou. Trollend met een grote shad kreeg ik een aanbeet, duidelijk snoek alleen schoot deze op een vervelende manier los, de speld was op een of andere manier opengebogen. Echt balen..
Na wat stekjes aangedaan te hebben zonder resultaat kwam op het volgende stekje dan eindelijk een visje boven. Een mooie snoekbaars had het zwarte shadje te grazen genomen.

Hierna bleef het echter weer lang stil.. Dan maar naar de bruggen, daar moest toch een visje te vangen zijn.
Helaas.. Geen dikke baarzen te bekennen.. Bij een splitsing iets verderop dacht ik een aanbeet te voelen.. Even later begint m'n slip ineens te lopen, wat is dit? Ja het is vis maar wat, grote baars, snoek?
Nope, na een tijdje wordt het duidelijk, het shadje zit precies in de staart van een dikke brasem. Wel leuke sport zo..
52 cm, dus 40 bonuspunten!
Hierna terug naar het beginpunt gevaren zodat ik nog voor het donker het water af kon gaan.  Het stekje bij de trailerhelling moest natuurlijk ook nog even afgevist worden en dit leverde ook nog een visje op.


zaterdag 16 februari 2013

Snoekbaarzen voor punten

Vandaag een dagje op het grote water gezeten, samen met Daniel en Leo hebben we een team gevormd en doen we aan Kayakwars mee, een wereldwijd online kajakvistoernooi. Samen met nog 2 nederlandse teams en een aantal engelse en Ierse teams strijden we onm de punten in de Europese regio.
Dit was ons eerste dagje dat we visten voor de punten.
We doen trouwens zomaar voor de lol mee, er veranderde namelijk niet zoveel alleen nemen we nu van elke maatse vis die punten oplevert een foto met meetlint, paar extra foto's dus..

Na de blankdag van vorige week ging het vandaag een stuk beter, het water was veel helderder, bijna geen stroming. En het lag er ook nog 's als een spiegeltje bij. Door deze omstandigheden leek het me verstandig om werpend te gaan vissen ipv verticalen. Zo had de vis wat minder tijd om na te denken was m'n idee.
De eerste echte worp die ik deed leverde al direct een aanbeet op, helaas schoot ie halfverwege los. Maar dat gaf natuurlijk wel vertrouwen. En even later was het wel raak, een mooie snoekbaars had de saltshaker goed te pakken genomen.
Via een winkelier aan een stel skeleton shadjes van delalande gekomen en die wou ik natuurlijk wel 's proberen. Ik had er wel vertrouwen in en dat bleek gegrond want even later was het raak.
Hierna miste ik nog een aanbeet op deze plek en bleef het een tijdje stil. Dus ben ik m'n team-maatjes maar 's op gaan zoeken. Leo had een mooie grote baars gevangen die over de specimen grens ging dus dat leverde bonuspunten op. Daniel had ook een snoekbaars gevangen maar het was daar nogal rustig. Dus 
ben ik toch maar weer terug gegaan naar m'n vorige stekje. Hier ving ik al snel weer een snoekbaars, een mooie 60-er had de spiering op de steunhengel gepakt.
Hierna pakte ik vrij snel een aantal vissen achter elkaar, eentje op de saltshaker maar de meeste op dat gekke skeleton shadje, ik vis niet vaak met zwarte shadjes maar ik denk dat ik dat toch vaker moet doen..


Eindstand 8 snoekbaarzen voor mij waarvan 7 die punten op leverden, waarvan 5 op de skeleton shad..
Leo 3 vissen maar wel 60 punten verdiend en Daniël 3 waarvan 2 bovenmaats.
The Dutchies gaan aan de leiding met 140 punten!


zondag 10 februari 2013

Wintersnoeken

Na de blankdag van gisteren op het Haringvliet stond er vandaag een middagje snoeken op het programma. Gisteravond nog een feestje gehad dus de wekker maar 's niet gezet zodoende ging ik pas om 11 uur het water op. Met de afgegeven wind en een temperatuur van net boven nul voor een beschut watertje gekozen.
Met m'n nieuwe  Gul droogpak  dat ik bij Viskayaks.nl heb gehaald en verwarmde inlegzolen was het prima te doen op het water.
Het eerste stuk tegen de wind in legde ik trollend af, met 1 hengel in de hand en een grote bbz aan de speld haalde ik deze langs het kantje.
Na een tijdje kreeg ik een aanbeet maar de vis loste al snel, het was op een interessant stukje dus ik dacht hier kom ik later nog wel terug..
Ik ben nog een heel stuk verder gevaren maar ik kreeg geen enkele aanbeet. Dus toen werd het tijd voor een andere tactiek. De doodaashengel erbij gepakt, voorn onder de dobber en mezelf weer terug laten driften.
Ik probeerde tegelijk ook nog met de jerkbait te vissen maar zo kon ik de kajak niet gecontroleerd laten driften dus er nog maar een dobber bijgelegd. Helaas leverde het geen aanbeten op. Totdat ik weer bij het stuk kwam waar ik de eerste aanbeet kreeg, driftend langs een taludje miste ik ineens een dobber. Aanslaan en hangen! Een leuke snoek van zo'n 80 cm mocht even op de foto..
Nieuwe voorn onder de dobber en weer een nieuwe drift maken. Aan het einde van de drift langs het talud verdwijnt m'n dobber weer, even wachten, Hangen! Een mooie dril volgt en de snoek geeft zich niet zomaar gewonnen maar na het derde zachte tikje op de kop gaat ze er niet meer vandoor en kan ik ze pakken.


Als ik ze terug heb gezet besef ik dat ik ze ben vergeten te meten, het zal zo net in de 90 geweest zijn..
Het volgende driftje levert geen aanbeten op dus besluit ik maar met de jerkbait aan de gang te gaan.
Aan de speld gaat een Vana 15, een hybride jerkbait van een bekende bouwer. 's kijken of die snoek van het begin nog te verleiden valt.. Ik vaar met de hengel  in de hand al tikkend langs het rietkraagje en ja hoor, die had er nog zin in..
Nog maar 's een paar worpjes doen, best lastig met verkleumde handjes..
Ik blijf hetzelfde talud afvissen, ik vermoed dat er nog wel 's een kan zitten. En even later is het inderdaad weer raak, als ik de Vana bijna binnen heb knalt er nog eentje op, gaaf zo'n aanbeet!


Hierna toch maar weer even driften met de dobber, proberen m'n handen iets warmer te krijgen..
Na een half uurtje vertrekt weer m'n dobber, met m'n verkleumde handen in m'n natte handschoenen sla ik aan maar glipt m'n hengel uit m'n handen. Net nu ik m'n hengels 's een keer niet gezekerd heb.. Gelukkig ben ik snel genoeg om 'm nog te kunnen pakken, ik zoek contact met de vis maar die heeft gelost. Vind ik niet zo erg, liever ik m'n hengel nog als die snoek..
Het begint zo stilletjes aan tijd te worden om terug te gaan maar ik doe toch nog een paar worpjes. 's kijken of die geloste nog zin heeft in de Vana. U raadt het al, nr 5 komt ook nog even op de foto..

En zo kon ik met een tevreden gevoel het water af en was het blankdagje van gister weer vergeten...


donderdag 7 februari 2013

Vaker met de shad vissen ;)





Tja het water was bevroren en ik vond het wel 's tijd om de doosjes opnieuw in te delen..

zondag 3 februari 2013

03-02-2012

Na een dagje Haringvliet gisteren waarbij ik m'n camera vergeten was,
De grootste van gister..
















vandaag voor een ander water dichter bij huis gekozen. Ik had 's middags nog andere verplichtingen dus toen het net licht werd was ik bij het water. Snel de kajak opgetuigd en het water op, achter me kwam de zon op die de lucht een prachtige kleur gaf.

Ook hier kom je om 6 uur zondagochtend je bed voor uit..
 Het plan was om te gaan doodazen en voor anker te gaan maar omdat de wind niet meewerkte het plan iets gewijzigd. Doordat de wind in het verlengde stond van het te bevissen talud gekozen om toch maar het talud  driftend af te vissen.  Een zwaardere hengel met een voorn onder de dobber en een lichtere met een spiering eronder. Na een tijdje krijg ik een aanbeet op de spiering maar als ik aansla heb ik geen contact, mis dus..
Maar als ik er een nieuwe spiering aan aan het doen ben vertrekt m'n andere dobber..
Deze sla ik gelukkig wel raak, geen spectaculaire dril van een metersnoek helaas. De snoekbaars die de spiering had gepakt was volgens mij gelijk doorgezwommen naar de voorn...
Hierna krijg ik geen aanbeten meer op dit talud. Ondanks dat de wind verder aantrekt besluit ik toch tegen de wind en de golven in te varen om nog een ander talud af te vissen.
Hier is het driften door de harde wind en golven nog lastiger. Maar al trappend, peddelend en bijsturend lukt me het toch om de dobbers redelijk op koers en in het zicht te houden. Ook krijg ik weer een aanbeet, deze hangt even maar lost helaas. Later heb ik nog een twijfelachtige aanbeet maar het blijft bij een vis deze ochtend.
Maar... Weer niet geblankt...