pollak 93cm

pollak 93cm

zaterdag 14 juli 2012

Kayakvisserforum 2-daagse Brielse meer


Afgelopen weekend was het zover, de forum 2-daagse aan het Brielse meer. Het Brielse meer of Brielse maas is een prachtig meer met helder water met een goed bestand aan snoek en baars en witvis. Alleen was er onder de witvis een ziekte geweest die vele vissen het leven heeft gekost afgelopen voorjaar.
Ondanks het goede bestand aan snoek staat het meer erom bekend dat het een erg taai water is, 'eventjes' een paar snoeken vangen hoef je hier niet op te rekenen.
Enfin, eerst maar 's gaan vissen...
Zaterdagochtend om 7 uur reed ik de parking op en stonden Auke en Quintijn al te wachten, het was al een tijd geleden dat ik Auke had gezien dus dat was even schrikken.. Nee geintje, altijd leuk om Auke te zien natuurlijk. Quintijn ontmoette ik voor het eerst maar vissers onder mekaar klikt altijd wel.
Na de kayaks opgetuigd te hebben was het tijd om naar het water te gaan waar we de forumleden gingen ontmoetten die vrijdagavond al naar de camping gegaan waren.
Aangekomen bij het water kwamen Ruben met z'n zoontje Daan in de oasis, Ron met de adventure island en Joop in de outfitter ook aangevaren en kon de eerste visdag voor ons beginnen. Opvallend was dat we allemaal met de Hobie's vaarden maar dat er geen een outback bij was, veruit het populairste model.

Auke ready for action
Quintijn loste al na 5 minuten een vis, balen voor hem maar wel hoopgevend voor de rest.
Ik had m'n ankertje uitgegooid en was van een veelbelovend stekje de kantjes uit aan het werpen. Ik vis de laatste tijd veel met jerkbaits. Dit gaat beter vanuit een staande positie, je kan zo beter actie geven aan je kunstaas en in combinatie met een goeie polariserende zonnebril zie je ook beter wat er onder water gebeurt. Speciaal hiervoor heb ik sidekicks gemonteerd.



Helaas leverde de ochtend verder niks op en zijn we rond de middag onze tentjes op gaan zetten. Direct bij de trailerhelling was ons kampement wat ideaal was natuurlijk.
Quintijn's gepimpte Sport

Nadat de tenten opgezet waren konden we verder kennismaken met de andere forumleden en elkaars spullen bewonderen en ervaringen uitwisselen. Zo keken sommigen op van het formaat van m'n jerkbait, die inderdaad nogal wat scheelt met een spinnertje als je dat gewend bent.

En als je dan toch met je hengel in de hand staat..
mooi werpdek naast de helling..
Kan je net zo goed een paar worpjes doen.. Het leuke van het jerkbaitvissen vind ik dat je zelf de actie aan het kunstaas moet geven, zo heeft iedere jerkbait verschillende eigenschappen. De jerkbait die ik er aan heb is een eigenbouw van een bouwer die ik via het roofvisforum gekocht heb. Deze is erg makkelijk binnen te vissen, en heeft een mooie wijd uitslaande actie, een zogenaamde 'glider'.
In een hoekje bij een rietkraag zie ik een klein kolkje dat natuurlijk uitnodigd om de bait daar naartoe te gooien. 
Als ik de bait binnenvis langs het hoekje krijg ik een prachtige aanbeet, vanuit z'n hinderlaag klapt een mooie snoek vol op de bait, HANGEN!


Na een mooie dril  mag ik even poseren met deze puntgave rover.
Altijd lekker om van de nul af te zijn..

Zo gingen we vol goede moed 's middags weer het water op want er moest natuurlijk wel vis vanuit de kajak gevangen worden.
Het bleef echter taai, Quintijn loste weer een snoek, Ruben had een baars geloof ik, de rest bleef visloos.
Na het avondeten gingen we weer het water op, ieder een beetje z'n eigen weg..

Ik had mezelf voorgenomen om ook wat met de sammy te gaan vissen, de sammy is een oppervlakte plug van luckycraft die je 'walk the dog' moet binnenvissen, dit doe je door hem tijdens het binnenvissen korte tikken te geven vanuit de pols waardoor ie mooi zigzaggend door het water gaat. Wissel dit af met korte pauzes waarbij de plug stil in het water hangt. Door de goeie werpeigenschappen van de sammy kan je erg precies werpen en zo dus weer mooi de ondiepe kantjes uitvissen over de waterplanten.
Deze visserij is erg verslavend want een aanbeet is vaak erg spectaculair.

Zo gooide ik dus het plugje in een aantrekkelijk kommetje in een rietkraag, tik 'm een metertje naar binnen, leg 'm een seconde of 2 stil..

KLATS! Een mooie snoek doorbreekt de stilte aan het wateroppervlak en schuift er vol overheen! Je weet dat het kan gebeuren maar het is toch altijd onverwacht.. Het werkt niet altijd maar één zo'n aanbeet maakt je dag goed..

Even later is het zelfs weer raak, een kleinere snoek doet precies hetzelfde als de sammy stil in het water hangt.. KLATS, nummer 3 van de dag :)

Als het begint te schemeren en te regenen wordt het tijd om de tent op te gaan zoeken. Hopen dat ie waterdicht is want de nacht verloopt regenachtig..

De zondag trouwens ook, hadden we zaterdag nog een mooie dag met veel zon, de zondagochtend is grijs en nat. Gelukkig is de wind wel een stuk minder zodat het met de juiste kleding best relaxed op het water is.
Samen met Auke en Quintijn gaan we de kanten uitvissen richting de brug waarna we rond 12 uur het kampement gaan opbreken.
Na allerlei veelbelovende stekken weer bestookt te hebben begint de tijd al een beetje te dringen en besluiten we via de overkant weer richting de camping te gaan. Deze oeverzone ziet er ook weer prachtig uit met overhangende bomen, inhammetjes, rotspartijen, waterplanten.. Hier MOET snoek liggen!
Als ik m'n jerkbait in een hoekje smijt denk ik een tikje te voelen en nadat ik hier nog een keer gooi blijkt er inderdaad vis te liggen want ik krijg een aanbeet. Helaas lost deze vis al snel, jammer maar dat hoort er bij.

Auke heeft een stukje verderop inmiddels ook een vis gehaakt en uit de geluiden te horen blijkt het om een mooie vis te gaan. Quintijn is inmiddels al onderweg naar Auke dus ik werp nog even door. Had ik geweten hoe groot ze was was ik ook wel even de fotograaf uit gaan hangen...



Auke had zich eigenlijk al een beetje verzoend met een visloos weekend maar zo zie je maar dat doorzetten beloond wordt.
Met 1.12m een prachtig nieuw PR!

Even later vangt ie nog een snoekje op het Heukertje, een topper onder de jerkbaits blijkt maar weer.


Hierna blijft het verder stil en gaan we terug naar de camping om de boel op te ruimen.
Daar aangekomen horen we hoe Joop ook een gevecht geleverd heeft met een monstersnoek, helaas werd deze vlakbij de kajak verpeeld, jammer.

Nadat iedereen z'n spullen heeft ingeladen is het tijd om gedag te zeggen echter blijven er nog 2 kajaks opgetuigd staan.. Nadat we Auke gedag gezegd hebben gaan Quintijn en ik toch nog het water op om een poging te wagen.
Na z'n 2 lossers van gisteren had ik graag gezien dat Quintijn z'n visje nog zou vangen maar het mocht niet baten, vette plensbuien kregen we over ons heen en nog visten we door, tevergeefs..
Zo besluiten ook wij om er mee te stoppen en terug richting de trailerhelling te gaan, het zonnetje is inmiddels wel weer gaan schijnen dus kunnen we een beetje drogen.
Op de terugweg word ik nog aangesproken door de waterpolitie die constateert dat ik toch echt geen 3 hengels bij mag hebben, ik leg hem uit dat ik dacht dat de regel was dat er geen kunstaas aan mocht hangen. Dit hing er gelukkig ook niet aan want de dure jerk die er aan hing had ik op de valreep nog afgegooid...
Gelukkig waren m'n papieren in orde en waren het geen vervelende agenten, zodat ik er met een waarschuwing vanaf kwam.

En zo kwamen we dan bij de trailerhelling aan waarna we richting de auto zijn gegaan. Nadat we de kajaks hebben opgeladen zeg ik ook Quintijn gedag die ik vast nog wel 's zie..

Al met al een leuk weekend achter de rug. Tot de volgende keer!